Edukacja prozdrowotna

     Początek tygodnia dla  uczniów klasy drugiej był bardzo pracowity, a to za sprawą kulinarnych zmagań. Dzieci wykonały pyszne i zdrowe sałatki owocowe. Tym samym miały okazję do wykazania się pomysłowością, kierując się indywidualnymi upodobaniami smakowymi.
     Dzieci przybyły do szkoły z torbami pełnymi potrzebnych akcesoriów kuchennych i produktów spożywczych. Wśród owoców dominowały jabłka, mandarynki, winogrona i banany. Mali kucharze nie mogli się doczekać, kiedy przystąpią do kulinarnych zajęć. Najpierw wychowawczynie przypomniały uczniom o przestrzeganiu bezpieczeństwa podczas pracy, a następnie wszyscy opowiedzieli o kolejnych czynnościach podczas przygotowywania sałatki owocowej. Rozłożyli na stołach przyniesione przybory kuchenne. Rozpoczęli swoją pracę od umycia rąk, następnie samodzielnie obierali i kroili owoce. Pokrojone pyszności dzieci wymieszały w swoich miskach. Po uporządkowaniu swoich miejsc pracy, umyciu rąk i przyborów, zadbały o estetyczny wygląd swoich stolików. Rozłożyły na nich serwetki i sztućce, ustawiły talerzyki i miski z gotowymi sałatkami. Nareszcie mogła odbyć się degustacja sałatek. Po minach dzieci można było wywnioskować, że zrobiony przez nie deser owocowy bardzo im smakował. Niezjedzoną część zapakowały do pojemniczków, aby w domu poczęstować swoich rodziców.
     Przyrządzenie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie najmłodsi uświadomili sobie, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców.
 
Wychowawca Anna Zemankiewicz