Gotowanie to świetna sprawa

Powoli zbliżamy się do końca realizacji międzynarodowego projektu „Jedzmy odpowiedzialnie”. Wiemy już, że nie tylko ważne jest zdrowe i racjonalne odżywianie, ale również rozsądne i oszczędne gospodarowanie produktami. Wiemy również, że w kuchni można wyczarować rozmaite potrawy, które będą kusić smakiem, zapachem oraz wyglądem.
Z bardzo prostych produktów i przy niewielkim wysiłku można wyczarować coś smacznego. Przekonała się o tym grupka kilkunastu naszych uczniów, którzy pod okiem kucharza z Nepalu – Chandry – przygotowała trzy egzotyczne, ale proste do wykonania potrawy: pakodas – warzywa w cieście, tempurę – kalmara z warzywami w cieście oraz sushi.
Odziani w fartuszki i czapki kuchcików przystąpiliśmy do pracy. A była ona poważna: trzy egzotyczne potrawy, do których należało pokroić warzywa i sporządzić ciasto oraz zwinąć sushi tak, aby się nie rozpadało. Mistrz nie oszczędzał nikogo. Krytycznym wzrokiem oceniał to, co każdy z młodych kuchcików przyrządził, poprawiał, smakował, chwalił. My również nie omieszkaliśmy pozjadać swoich dzieł, a to co się nie zmieściło w brzuchach zabraliśmy do domu, by pochwalić się przed rodzicami.
Cztery godziny minęły nie wiadomo kiedy. Troszkę zmęczeni, ale zadowoleni z własnych poczynań wróciliśmy do szkoły.
Zapraszamy do obejrzenia naszych zmagań:
Powoli zbliżamy się do końca realizacji międzynarodowego projektu „Jedzmy odpowiedzialnie”. Wiemy już, że nie tylko ważne jest zdrowe i racjonalne odżywianie, ale również rozsądne i oszczędne gospodarowanie produktami.
 
Serdecznie dziękujemy całej ekipie „Tawerny u Jermaka” za niezapomniane chwile i zdobycie nowych kulinarnych umiejętności.
 
Joanna i Grzegorz Kruczek
(mak)