Zdrowe, kolorowe kanapki.

Dnia 24 marca dzieci z oddziałów zerowych zamieniły się w małych kucharzy i samodzielnie przygotowały kanapki. Na początku zajęć dzieci przypomniały sobie piętra Piramidy Żywienia, zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty, tworząc na kanapkach ciekawe kompozycje. Na stołach gościły świeże warzywa: sałata, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, wcześniej umyte i pokrojone przez panie. Podczas robienia kanapek przedszkolaki kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Wszystkie kanapki wyglądały smakowicie i bardzo szybko znikały z talerza. Wszyscy jedli z wielkim apetytem.
Dziękujemy pani Marioli  - naszej kochanej intendentce za zorganizowanie warsztatów kulinarnych.
 
Anna Zemankiewicz
Wioletta Kruszniewska